Puterea numerelor: Incursiune in lumea matematicii

Categoria: Magia Realitatii

Parteneri:
Editura Humanitas Da Vinci Learning

Unde: Libraria Humanitas de la Cismigiu (vezi harta)

Bd. Elisabeta nr. 38
Bucuresti

Programari:

miercuri, 25 sep, 19:00 - 21:00

 

Matematica sta la baza civilizatiei moderne; practic tot ce ne inconjoara depinde, intr-un fel sau altul, de ea. Influenta ei este atit de profunda incit, paradoxal, poate trece neobservata. Fara harti am fi pierduti, fara masuratori nu am putea construi nimic, dar nici hartile si nici masuratorile nu sint altceva decit instrumente matematice.

Unde ne intersectam in viata de zi cu zi cu matematica? Cum ne ajuta algebra, analiza matematica, trigonometria? Doi cunoscuti profesori de matematica, Radu Gologan si Liviu Ornea, ne vor conduce intr-o incursiune in fascinanta lume a numerelor pornind de la citeva dintre cartile ce abordeaza acest domeniu, aparute la Editura Humanitas in ultimii ani.

  • Numerele naturii. Ireala realitate a imaginatiei matematice (Ian Stewart)
  • Imblinzirea infinitului. Povestea matematicii (Ian Stewart)
  • De ce e frumusetea este adevarul. O istorie a simetriei (Ian Stewart)
  • Marea teorema a lui Fermat (Simon Singh)
  • Este Dumnezeu matematician? (Mario Livio)
  • Cartea infinitului. Scurta introducere in nemarginit, etern si nesfarsit (John D. Barrow)
  • Zero. Biografia unei idei periculoase (Charles Seife)

Moderator: Vlad Zografi

In deschidere va rula filmul documentar "Muzica Numerelor Prime" (BBC 2005).

Intrarea este libera.

Radu Gologan, nascut in 1952 la Brasov, este profesor universitar la Universitatea Politehnica Bucuresti si cercetator la Institutul de Matematica al Academiei Romane. El este presedinte al Societatii de stiinte Matematice din Romania si Coordonatorul olimpiadelor de matematica.

Liviu Ornea, nascut in 1960 la Bucuresti, este profesor universitar la Facultatea de Matematica si cercetator la Institutul de Matematica al Academiei Romane.

Vlad Zografi s-a nascut la Bucuresti in 1960. A absolvit Facultatea de Fizica a Universitatii din Bucuresti in 1985. In perioada 1990-1994 a beneficiat de o bursa din partea guvernului francez si si-a sustinut doctoratul in fizica atomica la Paris. A publicat cateva articole in domeniul fizicii atomice teoretice in reviste internationale de specialitate. A debutat in februarie 1990 in Romania literara, cu o povestire, fiind prezentat de criticul Nicolae Manolescu. A publicat proza (Genunchiul stang sau genunchiul drept, 1993, si Omul nou, 1994), apoi teatru (Isabela, dragostea mea, 1996, Oedip la Delphi, 1997, Regele si cadavrul, 1998, Viitorul e maculatura, 1999, America si acustica, 2007, Petru, 2007, Toate mintile tale, 2011). Dupa piesele lui au fost puse in scena mai multe spectacole. El este coordonatorul seriei de carti de stiinta a Editurii Humanitas.