Povestea stiintei spusa atragator

Categoria: Magia Realitatii

Magia realitatii. De unde stim care este de fapt adevarul

autor: Richard Dawkins

La o prima vedere, multe dintre fenomenele naturii par sa tina de magie, iar culturile arhaice au creat mituri pentru a le explica. Egiptenii antici credeau ca se face noapte pentru ca zeita Nut inghite Soarele. Grecii puneau iarna pe seama disparitiei Persefonei in lumea subterana a lui Hades. Pentru vikingi, curcubeul era puntea care ii lega pe zei de Pamant.
Richard Dawkins crede insa ca adevarata magie este magia stiintei, care ajunge sa explice aceste fenomene. Fiecare capitol al cartii lamureste cate o problema: evolutia si diversitatea lumii vii, structura materiei, ciclurile diurn si sezonier, alcatuirea si istoria Soarelui, curcubeul, aparitia universului, posibilitatea existentei vietii pe alte planete, cutremurele, rolul jucat de probabilitati in lumea noastra.
Insotita de desenele spectaculoase ale lui Dave McKean, Magia realitatii dezvaluie prin povestiri pasionante frumusetea poetica a stiintei.

„In aceasta carte vreau sa va arat ca, din perspectiva stiintei, lumea reala are propria sa magie, pe care o numesc poetica: o frumusete coplesitoare, a carei magie sporeste tocmai pentru ca e reala, iar noi putem intelege cum functioneaza. In fata adevaratei frumuseti si magii a lumii reale, vrajile supranaturale si scamatoriile par ieftine si stridente. Magia realitatii nu e nici supranaturala, nici scamatorie, ci pur si simplu minunata. Minunata si reala. Minunata pentru ca este reala.“ (Richard DAWKINS)

 

Minunata lume a domnului Tompkins

autori: Russel Stannard, George Gamow

Cum pot fi povestite teoriile din fizica intr-o forma atat de atragatoare incat oricine -- specialist sau complet neinitiat -- sa fie cucerit de teoria relativitatii si mecanica cuantica sa cum sunt copiii fascinati de basme? Aceasta e provocarea la care a raspuns cu mai bine de jumatate de secol in urma George Gamow, unul dintre marii fizicieni ai lumii, deschizator de drumuri in fizica nucleara si cosmologie. Rezultatul e o carte plina de imaginatie, scrisa cu mare talent literar, un fel de Alice in tara minunilor pentru uzul celor curiosi sa afle din ce e alcatuita materia si cum s-a nascut universul. Domnul Tompkins, personajul inventat de Gamow, deopotriva naiv si iscoditor, descopera pe calea reveriilor o lume bizara, diferita de cea in care ne ducem viata de zi cu zi. Povestea lui, devenita celebra pentru generatii de fizicieni, a fost revazuta si actualizata de Russell Stannard -- cunoscut autor de stiinta popularizata -- pentru a-si gasi locul in ea si cele mai recente teorii stiintifice.

 

Sase lectii usoare

autor: Richard P. Feynman

La inceputul anilor '60, la Institutul Tehnologic din California a avut loc probabil cel mai spectaculos eveniment din istoria invatamantului de fizica: unul dintre marii fizicieni ai secolului XX, laureat al Premiului Nobel in 1965, a tinut un curs introductiv de fizica pentru studentii din primii ani. Cursul avea sa fie tiparit in milioane de exemplare in lumea intreaga, capatand o notorietate fara egal si devenind pentru generatiile de elevi si studenti care s-au succedat o superba initiere in studiul fizicii. Fizicianul de la Caltech este Richard P. Feynman, cel care a introdus diagramele care ii poarta numele si metoda integralei de drum, dar si un stil nonconformist, deopotriva ludic si patrunzator, de a face stiinta. De la spargerea seifurilor cu documente secrete (pe cand lucra la proiectul bombei atomice, in timpul razboiului) la contributiile sale cruciale in electrodinamica cuantica si de la cursurile tinute studentilor incepatori la explicarea simpla a dezastrului navetei Challenger, tot ce a facut Feynman poarta amprenta spiritului sau sclipitor si surprinzator. In timp, a devenit, alaturi de Einstein, unul dintre cele mai puternice simboluri ale stiintei.