Misterele lumii cuantice

Categoria: Conferinte si Dezbateri

Parteneri:
Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara Editura Humanitas Universitatea din Bucuresti

Unde: Aula Magna a Universitatii din Bucuresti (vezi harta)

Facultatea de Drept
Bd. Mihail Kogălniceanu nr. 36-46
Bucuresti

Programari:

joi, 26 sep, 14:00 - 16:30

Intregul Univers observabil poate fi descris pornind de la 19 particule, considerate elementare, plus anti-particulele corespunzatoare.

Exista si o structura mai fina, de exemplu cea propusa de Teoria Stringurilor? Cum putem explica materia intunecata? Dar energia intunecata?

Te asteptam la Misterele Lumii Cuantice, o prelegere pe teme de fizica a particulelor, sussinuta de cercetatori ai Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei", urmata de o dezbatere pe teme stiintifice de interes general, in parteneriat cu Editura Humanitas.

Conferinta se adreseaza in special elevilor si studentilor, dar si publicului larg. Accesul este gratuit.

Vorbitori:

  • Dr. Radu Ionicioiu si Dr. Calin Alexa, IFIN-HH
  • Dr. Vlad Zografi, Editura Humanitas

Radu Ionicioiu este absolvent al Universitatii din Bucuresti, apoi si-a luat doctoratul in domeniul gravitatiei cuantice la Cambridge. Este preocupat de cercetari in domeniul fundamentelor mecanicii cuantice si a sistemelor de calcul cuantic.

Calin Alexa, doctor in fizica este unul dintre cercetatorii romani care lucreaza in cadrul CERN la experimentul ATLAS al acceleratorului de particule LHC (Large Hadron Collider).

Vlad Zografi s-a nascut la Bucuresti in 1960. A absolvit Facultatea de Fizica a Universitatii din Bucuresti in 1985. In perioada 1990-1994 a beneficiat de o bursa din partea guvernului francez si si-a sustinut doctoratul in fizica atomica la Paris. A publicat cateva articole in domeniul fizicii atomice teoretice in reviste internationale de specialitate. A debutat in februarie 1990 in Romania literara, cu o povestire, fiind prezentat de criticul Nicolae Manolescu. A publicat proza (Genunchiul stang sau genunchiul drept, 1993, si Omul nou, 1994), apoi teatru (Isabela, dragostea mea, 1996, Oedip la Delphi, 1997, Regele si cadavrul, 1998, Viitorul e maculatura, 1999, America si acustica, 2007, Petru, 2007, Toate mintile tale, 2011). Dupa piesele lui au fost puse in scena mai multe spectacole. El este coordonatorul seriei de carti de stiinta a Editurii Humanitas.