Darwin si Teoria Evolutiei - fundamentul intelegerii Biologiei

Categoria: Magia Realitatii

Parteneri:
Editura Humanitas

Unde: Libraria Humanitas de la Cismigiu (vezi harta)

Bd. Elisabeta nr. 38
Bucuresti

Programari:

simbata, 28 sep, 17:00 - 19:00

O serie de proiectii de documentare stiintifice urmate de dezbateri iti deschide noi perspective asupra Universului si vietii. De la Fizica la Biologie, de la Astronomie la Matematica, te invitam sa descoperi frumusetea Stiintei.

Teoria Evolutiei reprezinta fundamentul intelegerii Biologiei; cu toate acestea este aproape un subiect tabu in sistemul de invatamint.

Moderator: Vlad Russo

Invitati

Prof. dr. Mircea Flonta
Facultatea de Filosofie a Universitatii Bucuresti

Acad. Octavian Popescu
Director al Institutului de Biologie al Academiei Romane

 

Dezbaterile vor centra pe teme abordate in urmatoarele titluri, aparute la Editura Humanitas:

Darwin si dupa Darwin. Studii de filozofie a biologiei

autor: Mircea Flonta

Opera stiintifica a lui Charles Darwin a avut parte de un destin framantat nu doar imediat dupa aparitie: ideile revolutionare ale intemeietorului teoriei evolutioniste continua sa starneasca polemici, deopotriva in randul savantilor si in randul filozofilor sau teologilor, pina in zilele noastre. Si asta fiindca, spre deosebire de alte idei revolutionare din stiintele naturii, ideea evolutiei speciilor prin selectie naturala a avut un puternic impact atat asupra cunosterii stiintifice, propunand o noua paradigma a cercetarii naturii, cat si asupra valorilor noastre fundamentale, pe care le pot pune sub semnul intrebarii. Bine cunoscut pentru studiile sale de epistemologie, ca si pentru cele dedicate unor importanti filozofi (precum Immanuel Kant sau Ludwig Wittgenstein), profesorul Mircea Flonta se apleaca in volumul de fata asupra semnificatiilor pe care evolutionismul le are pentru filozofia stiintei si pentru conceptia noastra despre lumea vie in general si despre cea a omului in special. „Astazi nu vor putea fi discutate cu un deplin simt al responsabilitatii intelectuale teme atat de centrale precum ce anume este propriu si specific omului, care este locul mintii in universul omului, cat de departe se intind puterile cunoasterii omenesti, care sunt fundamentele moralitatii, daca vom face abstractie de stiinta darwinian?.“ (Mircea FLONTA)

 

Ceasornicarul orb

autor: Richard Dawkins

Cartea pe care ar fi scris-o Darwin daca ar fi trait in zilele noastre.
"Richard Dawkins a adus evolutia la zi." (The Times)

Dupa 150 de ani, teoria evolutiei prin selectie naturala continua sa lase iluzia ca e usor de inteles – si in genere e gresit inteleasa, ba chiar e inca respinsa de un numar surprinzator de mare de oameni, in ciuda dovezilor zdrobitoare in favoarea ei care s-au adunat de la Darwin incoace. In Ceasornicarul orb Richard Dawkins isi asuma sarcina de a explica in detaliu pentru publicul larg tot ce pare la prima vedere imposibil de explicat pe cale naturala: aparitia primelor forme de viata pe Pamant, dezvoltarea organelor complexe cum sunt ochii sau aripile, asa-zisele "verigi lipsa“ despre care vorbesc paleontologii, precum si numeroase aspecte stranii ale lumii vii. Cheia explicatiilor lui Dawkins e intelegerea corecta a caracterului treptat, pas cu pas, al evolutiei si a raportului dintre intamplare (mutatia genetica) si determinism (selectia naturala). Ceasornicarul orb e o demonstratie de forta intelectuala care isi are locul, alaturi de Originea speciilor, intre marile carti de biologie.

 

De la bacterii la om. Evolutia lumii vii

autor: Ernst Mayr

Daca Darwin ar mai fi in viata, cum ar arata o versiune actualizata a Originii speciilor, dupa remarcabilele progrese in genetica din ultimele decenii? Raspunsul la aceasta intrebare e dat, implicit, de cartea lui Ernst Mayr, considerat „un Darwin al secolului XX“, figura centrala a sintezei realizate intre evolutionism si genetica. In De la bacterii la om, Mayr explica, intr-un limbaj accesibil si limpede, mecanismele evolutiei lumii vii si problemele de fond cu care e confruntata azi biologia, iar in sectiunea finala ofera o imagine impresionanta asupra aparitiei omului si constiintei umane.

 

Un rau pornit din Eden

autor: Richar Dawkins

Pentru Richard Dawkins evolutia seamana cu "raul pornit din Eden" despre care vorbeste Biblia, un rau al informatiei purtate de ADN, in curgerea caruia genele se unesc, concureaza si uneori se separa, formand specii noi. Pornind de la analogia intre mecanismele genetice si calculator, ideea centrala a cartii este ca omul functioneaza ca "o masina de supravietuire", programata astfel incat genele sa se perpetueze.
Acest model informatic ii permite lui Dawkins sa abordeze problemele fundamentale din biologie: cum a explodat "bomba replicatiei" numita viata; cum au evoluat speciile si care e cauza diversitatii lor; de ce copacii din paduri sunt inalti, desi e mai economic sa fie scunzi; de ce mostenim genele unor maladii fatale; cum a fost primul om.